Desfumare prin automatizari de ferestre, usi si trape

Rolul acesteia si greseli frecvente

Desfumare si aport de aer

Peste 85% din decesele dintr-un incendiu sunt cauzate de intoxicare cu fum si gaze fierbinti. Astfel, evacuarea fumului si a gazelor fierbinti trebuie realizata cat mai repede posibil.

Una dintre solutiile pentru desfumare este tirajul natural organizat al aerului. Acesta se face printr-un sistem de trape de fum montate pe acoperisul cladirilor, trape verticale , usi si ferestre cu rol de ventilare.

Astfel, suprafata desfumabila a unei cladiri trebuie sa fie de minim 1% din suprafata totala a cladirii.

Pentru o desfumare rapida si eficienta, aportul de aer se face prin partea inferioara a cladirii si treimea inferioara a unei camere. De asemenea, aportul de aer trebuie realizat printr-o suprafata de minim 60% din suprafata desfumabila. Acest lucru este mentionat de Normativul P118

In situatia unui incendiu, usile ofera un dublu rol: evacuare si aport de aer, usa fiind unul dintre putinele elemente pentru care intreaga suprafata poate fi considerata utila in aportul de aer.

1
2
3
4
Automatizari ferestre, automatizari ferestre cu lant, ferestre automate, automatizari usi, automatizari desfumare
1

Aport de aer prin automatizarea usii

2

Desfumare prin trapa verticala

3

Desfumare prin trapa

4

Motor cu ventilatie zilnica

  1. Aport de aer prin automatizarea usii- exemplul unui proiect de succes la Teatrul National Bucuresti
  2. Desfumare prin trapa verticala- informatii complete
  3. Desfumare prin trapa- informatii complete
  4. Motor cu ventilatie zilnica- informatii complete

Greseli des intalnite in desfumare!

1. Nu exista trape de fum cu suprafata desfumabila egala cu suprafata totala a trapei!

Conform normelor in rigoare, suprafata desfumabila a unei cladiri trebuie sa fie intre 1% si 10% din suprafata totala a acesteia.

Oferind un caz ipotetic: pentru o cladire de 100 de metri patrati, suprafata desfumabila reala trebuie sa fie situata intre 1 si 10 metri patrati.

Ne-am intalnit deseori cu un calcul gresit al suprafetei desfumabile din cauza luarii in calcul a suprafetei totale a trapei si nu a suprafetei reale de desfumare.

Astfel, multe persoane considera ca o trapa de 1 metru patrat are o suprafata reala desfumabila de 1 metru patrat. Lucru total incorect. Nici o trapa existenta nu are suprafata reala egala cu suprafata totala.

Pentru a afla suprafata reala desfumabila, este necesar sa cereti distribuitorului dumneavoastra coeficientul de calcul al suprafetei desfumabile.

Acest lucru este valabil si pentru trapele verticale, suprafata desfumabila a acestora nefiind egala cu suprafata trapei verticale. In realitate, se face un calcul intre lungimea si latimea trapei si gradul de deschidere.

Pentru o maximizare a suprafetei desfumabile, trapele verticale pot fi deschise la un maxim de 90 de grade, lucru realizat prin folosirea motoarelor cu brat.

2. Suprafata aportului de aer prin tiraj natural organizat trebuie sa fie de minim 60% din suprafata desfumabila.

Aportul de aer se face preponderent prin automatizarea usilor si ferestrelor montate in treimea inferioara a camerei. Totusi, asemenea trapelor de fum, suprafata reala pentru aportul de aer este diferita de suprafata totala a ferestrei.

O solutie des folosita este usa automata, fiind una dintre putinele solutii ce ofera o suprafata reala a aportului de aer egala cu suprafata totala a usii.

3. Nu este respectata directia de deschidere a geamurilor, trapelor si usilor!

Pentru evacuarea persoanelor din cladire si un aport de aer corect realizat, deschiderea usii trebuie efectuata doar spre exterior.

O usa montata cu deschidere spre interior reprezinta un pericol pentru persoanele din interiorul cladirii. Din cauza panicii, persoanele pot lovi usa si o pot inchide, blocand astfel calea de evacuare.

Usa este printre putinele elemente ce permit utilizarea suprafetei totale ca suprafata reala in aportul de aer, astfel, montajul trebuie realizat in mod corect.

Un lucru mai putin stiut este ca montarea unui motor pentru automatizarea usii permite inlaturarea costurilor pentru bara de panica, manere si broasca. Singurul element optional fiind inchiderea prin electromagnet, care in cazul unui incendiu este dezactivata si permite deschiderea automata a usii.

Trapele au nevoie si ele de o deschidere spre exterior pentru o evacuare eficienta. In cazul unei deschideri spre interior, suprafata desfumabila este mai mica, iar curentii de aer pot actiona in sens invers.

4. Atat firma cat si angajatul ce monteaza trapele trebuie sa fie autorizate de IGSU (Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta!

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca nu doar firma montatoare trebuie sa fie autorizata, dar si fiecare angajat ce a participat la montarea acestora are nevoie de autorizatie de montator.

Aerisire prin automatizari de ferestre

Automatizarea ferestrelor permite controlul total asupra acestora. Astfel, un sistem de BMS (Building Management Sistem) poate actiona ferestrele pentru a mentine un mediu placut in interiorul cladirii si a reduce costurile de energie.

Solutiile KADRA pot automatiza orice tip de fereastra, indiferent de marime, iar design-ul placut al acestora nu va afecta design-ul ferestrelor intr-un mod negativ.

Ferestrele automate pot fi actionate prin telecomanda, buton sau un sistem central.

1
2
Automatizari ferestre pentru aerisire
1

Aer proaspat

2

Aer Cald

  1. Aer proaspat
  2. Aer cald

Aerul cald paraseste incaperea, lasand loc aerului proaspat sa intre. Se evacueaza gazele fierbinti prin tiraj natural organizat.

Tipuri de automatizari

Automatizarile pentru ferestre, usi si trape sunt o solutie foarte des intalnita in cladirile noi din Romania.

Aceste automatizari pot fi montate pe orice tip de fereastra, pe usi dar si pe trape de aerisire sau trape de desfumare. Datorita pieselor electrice din dotare, automatizarile pot fi conectate la sisteme de control si pot fi actionate simultan indiferent de numarul acestora.

De asemenea, sistemele in 24V pot fi pornite si in cazul incendiilor si al penelor de curent.

In prezent, KADRA ofera o gama formata din 3 tipuri de automatizari:

Automatizari cu tija si cremaliera

Automatizari ferestre cu tija si cremaliera

Folosite preponderent in ferestre montate pe orizontala sau in panta pozitionate in acoperis sau in cupole.

De asemenea, automatizarile cu tija si cremaliera pot fi folosite pentru actionarea trapelor de aerisire si desfumare.

Automatizari ferestre cu lant

Automatizari ferestre, automatizari ferestre cu lant, ferestre automate, automatizari usi, automatizari desfumare

Folosite preponderent in aerisire si aport de aer pentru ferestrele verticale montate in pereti si fatade.

Peste 360 de ferestre au fost automatizate cu aceasta solutie la Biblioteca Nationala a Romaniei.

Automatizari cu brat

Automatizari ferestre, automatizari ferestre cu lant, ferestre automate, automatizari usi, automatizari desfumare

Automatizarile cu brat sunt o solutie inovativa furnizata de distribuitorul Simon RWA. Acestea pot fi montate atat pe ferestre cat si pe usi.

Integrarea acestora permite deschiderea simultana a ferestrelor si usilor in caz de incendiu. Un numar de 80 de astfel de motoare au fost montate la Teatrul National.

The last comment and 1 other comment(s) need to be approved.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Contact