Desfumare cu motoare Simon RWA la Teatrul National

In anul 2005 s-a decis ca o reabilitare a cladirii este necesara, iar lucrarea de reabilitare a inceput in anul 2011.

Lucrarile au durat 3 ani, Teatrul National reabilitat a fost inaugurat in Noiembrie 2014.

Informatii Lucrare – Teatrul National

Investitia necesara renovarii teatrului National a fost de 73 de milioane de euro. 23 de milioane au venit de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei si 50 de milioane de euro de la Guvernul Romaniei.

Renovarea efectuata la Teatrul National a fost impartita in 3 mari proiecte:
– Corp stanga (Intercontinental)
– Corp Dreapta (Bulevardul Carol I)
– Corp Central superior

In cadrul reabilitarii corpului stanga (Intercontinental), KADRA a oferit 30 de motoare cu brat editia 2 – EA-KL²-t pentru automatizare usi batante si 50 de motoare pentru automatizare ferestre L35 (model folosit si la Biblioteca Nationala).

Cele 15 usi batante automate folosesc motoarele cu brat editia 2 – EA-KL²-t pentru a deschide in mod automat usile in cazul unui incendiu. Acest mecanism are un rol dublu

  • Deschiderea usilor pentru evacuarea rapida si in siguranta a persoanelor din cladire.
  • Crearea unui flux natural de aer menit sa impinga fumul spre trapele de fum din acoperis si geamurile de desfumare montate in fatada (actionate prin motoarele Comunello LIWIN L35 furnizate de KADRA).

Masuri Anti-Incendiu – Teatrul National

In cazul unui incendiu atat usile batante automate montate la intrarea (aria Intercontinental) cat si ferestrele automatizate cu motoare L35 se deschid automat, chiar si in cazul unei pene de curent, fiind alimentate cu 24V.

Solutia folosita pentru a crea un flux natural de aer prin usile batante de la intrare a fost singura solutie tehnica disponibila datorita design-ului cladirii ce nu permitea implementarea unor ferestre mari in fatada, a unui sistem de voleti sau a unor mecanisem similare.

Normativul de securitate la incendiu a constructiilor P 118 prevede pentru evacuarea fumului degajat in caz de incendiu (desfumare) in salile aglomerate, precum si in spatiile adiacente in care are acces publicul urmatoarele:

  • existenta in treimea superioara de dispozitive de desfumare cu actionare automată
  • amplasare judicioasa si repartizare cat mai uniform
  • suprafata totala de cel putin 1/100 din suprafata salii sau asigurarea desfumarii prin sistem mecanic.

Motoarele de actionare a usilor (aflate in zona inferioara a fatadei) simon RWA si motoarele de actionare a ferestrelor Comunello LIWIN L35 sunt sincronizate. In caz de  incendiu, usile se deschid automat pentru a permite intrarea aerului proaspat, iar ferestrele se deschid automat pentru a permite evacuarea fumului. Diferenta de presiune, creata, va asigura evacuarea rapida a fumului.

Sistemul oferit de KADRA la Teatrul National respecta prevederile Normativului P 118, care impun in cazul evacuarii naturale a  aerului prin baleiaj, sincronizarea cailor de evacuarea a fumului si a cailor de introducere de aer proaspat – cand introducerea aerului evacuat (aportul de aer proaspat/aerul de compensare) se face prin usa, acesta va fi prevazuta la partea sa inferioara cu o grila a carei deschidere care va fi comandata odata cu cea a trapei (ferestrei de desfumare).

Furnizor Solutii – Teatrul National

Solutia oferita la Teatrul National rezolva simultan problema aportului de aer proaspat si problema evacuarii in caz de urgenta prin utilizarea motoarelor de usi Simon RWA.

Modernizarea teatrului National ofera in prezent o siguranta sporita persoanelor prin respectarea Normativului de securitate la incendiu a constructiilor P 118. Pentru Aria Intercontinental a Teatrului National, respectarea Normativului P 118 se face prin utilizarea a 30 de motoare cu brat editia 2 – EA-KL²-t pentru usi batante automate si 50 de motoare pentru automatizari ferestre Comunello Liwin L35 furnizate de KADRA.

Compania germana Simon RWA Systeme este un pionier al solutiilor de desfumare si de evacuare in caz de urgenta, oferind din 1960 solutii avansate in toata lumea. Simon RWA este disponibil in Romania prin KADRA.

Evacuarea in caz de incendiu si desfumarea sunt doua elemente importante pentru cladiri. Avizele de functionare IGSU se acorda in confomitate cu asigurarea protectiei la incendiu a persoanelor.