Biblioteca Nationala – Istorie
Istoria Bibliotecii Nationale incepe in urma cu 2 secole, in anul 1859.
Aceasta a fost fondata in cadrul Bibliotecii Colegiului Sfantu Sava din Bucuresti, una dintre cele mai vechi biblioteci din Romania, datand din anul 1838.
In anul 1859 Biblioteca Colegiului Sfantu Sava a fost redenumita in Biblioteca Nationala, urmand ca apoi sa primeasca numele de Biblioteca Centrala de Stat in 1955.
Pe parcursul ultimilor 157 de ani, aceasta si-a schimbat denumirea de mai multe.
Abia in Ianurie 1990, Biblioteca Nationala a Romaniei si-a primit denumirea actuala si s-a mutat in Palatul Bursei.
In anul 2006, Ministerul Culturii a decis transformarea unei constructii vechi in noul sediu al Bibliotecii Nationale.
Constructia a fost inceputa in anul 1986, fiind abandonata dupa Revolutia din 1989. Dupa renovarea acesteia si finalizarea lucrarilor in 2012, aceasta a devenit un simbol al arhitecturii romanesti.
Biblioteca Nationala – Noul Sediu
Noul sediu, situat pe Bulevardul Unirii, peste drum de Tribunal, este a doua cea mai mare cladire din tara. Prima cladire de uz civil ca marime din tara si din lume este Palatul Parlamentului cu 330.000 mp.
Cu o suprafata totala de 112.000 mp, Biblioteca Nationala este de 2.500 de ori mai mare decat un apartament obisnuit cu 2 camere cu 48 mp.
Design-ul cladirii a urmarit pastrarea fatadei vechi asemenea unui patrimoniu. Astfel, fatada veche a fost acoperita de o noua fatada, din sticla, ce permite afisarea protejata a acesteia.
Costul final al investitiei a fost de 100 de milioane de euro.
In ciuda suprafetei totale de 112.000 mp impartita pe mai multe etaje , din terenul de 54.000 de mp ce include cladirea, gradina si parcarile, doar 15.000 sunt ocupati concret de Biblioteca Nationala.
Biblioteca Nationala are in cadrul acesteia un atrium inalt de 30 de metri, sapte niveluri supraterane si doua subterane.
Aceasta a fost finisata cu podele, plafoane, pereti si lifturi din sticla luminate cu leduri.
14 sali de lectura, 6 sali de conferinte, librarii, sali de proiectii, expozitii, sali de auditii sau cefenele fac parte din facilitatile bibliotecii.
De asemenea, Biblioteca Nationala are 300 de locuri de parcare pazite. Accesul se face cu ajutorul barierelor oferite de KADRA.
Fiind vorba de o biblioteca, cele mai pretioase componente ale acesteia sunt de fapt cele 12 milioane de carti depozitate in sali special amenajate cu climatizare si control al atmosferei.
Biblioteca Nationala – Automatizarea ferestrelor
Ventilatia in Biblioteca Nationala se face cu ajutorul a 360 de ferestre automate, actionate de motoare Comunello.
Aceste ferestre automate sunt conectate la un sistem centralizat ce permite controlul complet asupra acestora.
Astfel, nu doar ca ferestrele se pot deschide pentru a asigura o temperatura sau umiditate optima in cadrul cladirii, dar pot crea cicluri de aerisire pe etaje separate sau doar pe camere.
Ferestrele sunt operate de motoare cu lant Comunello L35 24V.
Alimentarea cu 24V permite functionarea motoarelor chiar si in timpul unei pene de curent. Acest lucru este imperios necesar, avand in vedere faptul ca, in timpul unui incendiu curentul este taiat pentru a nu crea noi surse de foc prin scantei.
Motoarele cu lant Comunello L35 ofera o deschidere a ferestrei de pana la 420 de mm pentru ferestre cu baza de 1.2 m lungime, ajungand la un maxim de 5m lungime in cazul motoarelor sincronizate pe aceeasi fereastra.
Biblioteca Nationala, protejata de motoarele pentru ferestre Comunello L35, Intruchipeza un concept nou de spatiu cultural, atat din punct de vedere al zonelor utile, cat si ca arhitectura.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!