Cortinele rezistente la foc

Protectie la foc

  • Cortine rezistente la foc

    Cortine rezistente la foc, protectie la foc

Cortine rezistente la foc – informatii generale

Protectie la foc

Cortine rezistente la foc pentru prevenirea raspandirii focului si a fumului sunt un element cu importanta cruciala de securitate la incendiu. De asemenea, sunt o componenta necesara din punct de vedere al reglementarilor de constructie.

Cortinele rezistente la foc sunt o componenta importanta aplanurilor de protectia la foc, de prevenire a aparitiei incendiilor si de raspandire a lor in cladiri, precum si pentru asigurarea cailor de evacuare si salvare. Prin utilizarea acestor sisteme moderne, agreate la nivel european se pastreaza libertatea arhitectilor in proiectare. Cortinele rezistente la foc sunt utilizate in special in cladiri puternic frecventate cum ar fi mall-uri, parcarile subterana si spatiile publice. KADRA ofera in Romania cortinele rezistente la foc Fire PROtec® si perdelele de fum Smoke PROtec® fabricate de compania SIMON RWA in Germania.

Control si promptitudine – cortine rezistente la foc

Protectie la foc

Cortienele rezistente la foc sunt produse inovatoare ce folosesc un material flexibil, subtire si usor (tesatura de fibra de sticla armata cu otel inoxidabil inalt aliat), cu rezistenta la foc.

In unele situatii pot fi o alternativa pentru usile glisante rezistente la foc. Un avantaj al unei cortine rezistente la foc il constituie faptul ca nu necesita spatii mari libere in jurul golului pe care il inchide. Acestea stau in pozitia „normal deschis” si se inchid gravitational la declansarea unui incendiu. Deschiderea (ridicarea cortinei) se face de catre un mic motor electric si sunt echipate cu un panou de comanda. Inchiderea lor poate fi declansata de centrala de fum a cladirii sau de senzori de fum independenti.

Cortinele rezistente la foc – avantaje

Protectie la foc

  • Gabarit redus, posibilitate de integrare cvasi-invizibila in elemente de arhitectura
  • Necesita spatiu redus de montaj
  • Elementele vizibile sunt estetice si pot avea finisaje adaptate fiecarui interior
  • Sunt o solutie usoara de protectie la foc, nu adauga incarcari mari pe elementele structurale ale cladirilor
  • Se pot monta ulterior finalizarii cladirii

Informatii complete pentru cortinele rezistente la foc

Protectie la foc

  • Reglementarile din Europa impun cladirilor sa fie situate, construite, modificate sau mentinute in conditii care previn incendiile, dar si raspindirea focului și a fumului, ceea ce face posibila salvarea oamenilor si animalelor, precum si stingerea incendiilor eficient.
  • Cortinele rezistente la foc sunt o componenta importanta a planurilor de protectia la foc, de prevenire a aparitiei incendiilor si de raspandire a lor in cladiri, precum si pentru asigurarea cailor de salvare si evacuare.
  • Prin utilizarea acestor sisteme moderne de cortine rezistente la foc, agreate la nivel European, se pastreaza libertatea arhitectilor in proiectare. Cortinele rezistente la foc sunt utilizate, in special, in cladiri cu trafic intens, cum ar fi mall-uri, parcarile subterane si spatiile publice.
  • Un produs nou, cu calitati superioare, cortine rezistente la foc PROtec®, furnizate de SIMON RWA, sunt fabricate in Germania, utilizand o tesatura din fibra de sticla, armata cu otel inoxidabil, cu rezistenta la foc.Tesatura este rezistenta la fum conform DIN EN 1634-3 si rezistenta la caldura pana la 120 de minute. Camerele sunt inchise timp de 90 minute; In plus, in primele 20 de minute ale unui incendiu, cortinele SIMON RWA blocheaza radiații termice cu valori sub 15 kW/m², asfel se asigura culoarul de evacuare.Cortinele detin certificare conform Standardului European EN 13501-2, E 90 EW 20 C2.
  • In unele situatii, pot fi o alternativa pentru usile glisante rezistente la foc. Un avantaj il constituie faptul ca nu necesita spatii mari libere in jurul golului pe care il inchid.
  • Cortinele rezistente la foc sunt rulate intr-o caseta metalica la partea superioara a golului din perete. Stau in pozitia „normal deschis” si se inchid gravitational la declansarea unui incendiu (sistem redundant). In cazul declansarii alarmei la incendiu (sau a activarii senzorilor de fum), panoul de comanda va taia alimentarea cortinei, iar cortina coboara sub actiunea fortei gravitationale, intr-un mod controlat. Chiar si in caz de pana de curent, cortina coboara singura, in 60 de secunde. Cortina se ridica folosind un motor tubular, alimentat la 24 V. Unitatea de comanda RSV-500 controleaza viteza unei cortine rezistente la foc in ambele sensuri.
carcasa rulou

Carcasa rulou

sectiune stalpi interior

Sectiune stalpi laterali

Material cortina
Tesatura din fibra de sticla acoperita cu fluorocarbon – aproximativ 680 g/m2, conform normativului DIN 4102-1, A2. Culoare : gri
CoborareGravitationala, fail-safe
RidicareCu motor tubular 24 V DC, 3 A, cu frana electromecanica
Moment maxim 4 Nm si ax tubular integrat in carcasa
MontajPe perete sau pe tavan
Dimensiuni maximeL= 6000 mm, H= 6000 mm
Carcasa rulouTabla din otel 1.2 mm, vopsita electrostatic RAL 7035, 150 x 180 mm sau 180 x 210 mm (pentru cortine mai mari de 3000 mm)
Ghidaje lateraleTabla din otel 1.2 mm, vopsita electrostatic RAL 7035, 50 x 100 mm
Profil inferior
Profil din tabla de otel , vopsit electrostatic RAL 7035, cu bara din otel integrata
ClasificareE 90 EW 20 C2, conform DIN EN 13501-2
Rezistenta la foc90 minute

Certificari si rapoarte de testare – cortine

Protectie la foc

Cortinele rezistente foc Fire PROtec®  sunt testate conform EN1634-1, clasificare E 90 EW 20 C2 conform DIN EN 13501-2 (E90 :izolarea camerei timp de 90 minute | EW20 : Limitarea radiatiei termice pentru 20 minute | C2 : Auto-inchidere, testata la 10.000 de cicluri)

  • Tesatura rezistenta la foc conform DIN 4102-1, A2 si rezistenta la fum conform DIN EN 1634-3
  • Test de functionare 10 000 cicluri, conform DIN EN 1191
  • Test pentru rezistenta la intemperii pentru utilizarea in exterior