Controlul accesului în spații aglomerate

esențial pentru siguranța clienților și angajaților în vreme de pandemie

Controlul accesului în spații cu trafic mare de persoane devine esențial mai ales atunci când traversăm situații de criză așa cum este cea provocată de pandemia de COVID-19. Astfel de situații cer măsuri excepționale în ceea ce privește igiena și distanțarea socială pentru a preveni infectarea unui număr mare de persoane.

Totodată, în asemenea perioade, traficul în anumite spații comerciale, în special cele unde găsim bunuri de larg consum (supermarketuri, magazine alimentare) este mult mai intens decât în mod obișnuit.

Cum respectăm regulile de distanțare socială în astfel de zone intens traficate ? Totul începe de la cum se face accesul într-un supermarket, de exemplu. Câți oameni intră în același timp în spațiul respectiv? Cum îi contorizăm? Cum le oferim sau le restricționăm accesul în interior și cum îi informăm pe clienți despre acest flux, astfel încât toți vizitatorii să fie în siguranță și să evităm situații neplăcute?

O soluție o reprezintă controlul strict al accesului pe baza unui contor de vizitatori. Cum funcționează totul?

  • La deschiderea magazinului se inițializează contorul cu numărul maxim de persoane care se pot afla concomitent în interior
  • La intrarea fiecărui client, scade cifra afișată pe display, aceasta indicând câte persoane mai pot intra în magazin
  • Ieșirea fiecărui client incrementează cifra afișată pe display, indicând numărul actualizat în timp real de persoane admisibile în magazine
  • În cazul în care se atinge cifra maximă de persoane prezente concomitent în magazin, pe display este afișată cifra 00, turnichetul va fi blocat și nu mai permite accesul persoanelor în magazin, până la momentul ieșirii primei persoane.

Așadar, dacă limita maximă admisibilă este de 100 de persoane, pe display va fi afișat numărul 99. Prima persoană care intră în magazin scade cifra de pe display , indicând 98, pentru a doua persoana, display-ul va indica 97, iar când prima persoana părăsește magazinul, pe display va fi afișat 98.

Ce avantaje aduce această soluție de control acces?

  • Ajuta personalul de la pază să limiteze numărul de persoane prezente în magazine;
  • Este un sistem ușor de înțeles de către clienți care vor ști când se poate intra în magazin – diplay-ul afișează în permanență, în timp real, numărul de persoane care mai pot intra;
  • Turnichetul și balustradele sunt din inox, deci pot fi curățate cu substanțe dezinfectante iar riscul atingerii unor suprafețe contaminte este minim;
  • Contorul este reglabil numărul maxim de persoane care au acces poate fi controlat de personalul magazinului.

Soluțiile de control acces se dovedesc, prin urmare, deosebit de utile, în diverse situații, mai ales atunci când se pune problema unui control atent al fluxurilor, pentru siguranța tuturor.