Aport de aer

aport de aer, usi automate, motoare usi batante, desfumare

În situația unui incendiu, ușile oferă un dublu rol: evacuare și aport de aer, ușa fiind unul dintre puținele elemente pentru care întreaga suprafață poate fi considerată utilă în aportul de aer. Avantajul acestui tip de automatizare este că nu este legat de ușă, ceea ce îi conferă o durată de viață foarte mare. Acesta va fi integrat în sistemul de management al clădiri (BMS) la situații de urgență, astfel încât, în momentul incendiului, ușa se va deschide automat, alimentat de BMS, fără a fi obligatoriu un sistem de bară antipanică.

Măsuri Anti-Incendiu și aport de aer

În cazul unui incendiu atât uşile batante automate montate la intrare, cât şi ferestrele automatizate se deschid automat, chiar şi în cazul unei pene de curent, fiind alimentate cu 24V.

Normativul de securitate la incendiu a construcţiilor P 118 prevede pentru evacuarea fumului degajat în caz de incendiu (desfumare) în sălile aglomerate, precum şi în spaţiile adiacente în care are acces publicul următoarele:

  • existenţa în treimea superioară de dispozitive de desfumare cu acţionare automată
  • amplasare judicioasă şi repartizare cât mai uniform
  • suprafaţa totală de cel puţin 1/100 din suprafaţa sălii sau asigurarea desfumarii și aport de aer prin sistem mecanic.

Motoarele de acţionare a uşilor şi motoarele de acţionare a ferestrelor sunt sincronizate. În caz de incendiu, uşile se deschid automat pentru a permite evacuarea oamenilor și aport de aer, iar ferestrele se deschid automat pentru a permite evacuarea fumului. Diferenţa de presiune, creată, va asigura evacuarea rapidă a fumului.

Sistemele oferite de KADRA respecta prevederile Normativului P 118, care impun în cazul evacuării naturale a aerului prin baleiaj, sincronizarea căilor de evacuarea a fumului şi a căilor de introducere de aer proaspăt – când introducerea aerului evacuat (aportul de aer proaspăt/aerul de compensare) se face prin uşă, acesta va fi prevăzută la partea sa inferioară cu o grilă a cărei deschidere care va fi comandată odată cu cea a trapei (ferestrei de desfumare).