Măsuri de protecție la foc și fum pentru spitale

Siguranța pacienților și a cadrelor medicale este foarte importantă în spital și trebuie luată în calcul încă de la bazele clădirii. Există o serie de măsuri care pot fi luate pentru a proteja viața celor aflați în spitale. Printre acestea se numără ușile rezistente la foc, regăsite și în gama TORMED, în varianta de metal și de lemn.

Pentru un mediu sigur, un spital modern (construit la standarde europene) trebuie să fie dotat cu echipament special de protecție la foc/fum în caz de incendiu. În acest fel, se previn sau se estomează pe cât posibil efectele unui incendiu, iar pacienții și cadrele medicale vor putea evacua clădirea în siguranță.

Acest ”echipament special de protecție” se regăsește și în gama TORMED și este compus din:

Cortine Antifoc și Antifum

Sunt soluții gandite sa prevină raspândirea focului și a fumului și să securizeze căile de evacuare pentru persoanele aflate într-o clădire în care s-a declanșat un incendiu. Cortinele sunt elemente de protecție mobile care se declanșează automat în cazul unui incendiu și au marele avantaj că nu afectează estetic ambientul, deoarece se pot instala ascuns în tavanul și pereții clădirii. Cortinele antifoc pot proteja atât coridoarele, cât și golurile de uși și ferestre.

De asemenea, pot fi utilizate pentru dublarea ușilor glisante de la sălile de operații în cazul în care acestea se află pe căi de evacuare.

Măsuri de protecție la foc – Uși rezistente la foc din metal și lemn

Ușile metalice cu protecție la foc sunt cu unul sau cu două canaturi. Au agrementare tehnică EI în Romania pentru protecția la foc. Sunt disponibile în variante care au agrement de rezistență la foc pentru 30, 60 si 90 de minute. Cea mai des solicitată ușă este Univer 90 cu un singur canat. Ușile pot fi dotate cu fâșii din inox pentru protecția la loviturile accidentale cu paturi de spital, cu amortizoare pentru controlul închiderii sau cu sisteme de control al accesului de persoane. În cazul în care se instalează pe caile de acces ale persoanelor cu dizabilități sau ale pacienților transportați pe paturi de spital, este recomandat ca ușile să se deschidă automat comandate de senzori sau butoane ușor accesibile.

Ce este ușa Univer? Este o ușă construită din înveliş galvanizat din oţel, cu material întăritor pe interior, grosimea totală de 60 mm. Tocul de tip “Z” pe 4 laturi se fixează cu ancore sau dibluri şi are traversa inferioară demontabilă. Are zăvor pentru incendiu, înscris CE în conformitate cu standardul EN 12209, gaură de cheie cilindrică și mâner anti-agăţare cu miez din oţel.

Suprafaţa ușii este tratată cu răşină epoxidică contra zgârieturilor, iar uşile sunt agrementate în România conform agrementului tehnic nr 016-03/400-2012. Univer dispune de garnituri termoexpandabile, se pot monta opţional geam rezistent la foc, bara antipanică, prag retractabil. de asemenea se poate opta pentru o gamă largă de culori, precum şi pentru decorări speciale.

Usile din lemn rezistente la foc sunt dedicate amenajarilor in care aspectul estetic este important, acestea dând un aer mult mai cald si prietenos incăperilor.

Din gama soluțiilor de protecție la foc și fum, fac parte și: trapele de evacuare a fumului, automatizările pentru uși și ferestre cu rol de aport de aer, ușile automate cu sisteme break-out pentru evacuarea de urgență a persoanelor.

Unde au fost montate ușile rezistente la foc TORMED:

  • Spitalul Județean de urgență Mavromati Botoșani
  • Spitalul Băneasa – reţeaua privată de sănătate Regina Maria (peste 140 de uși), montate pe coridoare, la intrările în saloane, la cabinete.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *