O benzinarie din Polonia sfideaza conceptia traditionala
Aceasta cladire cu destinatia de statie de distributie carburanti reprezinta protestul arhitectilor de la Grup_A impotriva calitatii si mai ales a urateniei arhitecturii poloneze tipice in acest domeniu.
Cladirea e localizata in Siercza, langa Cracovia, si, desi fusese gandita ca parte a unei staii de benzina, proprietarul a gandit o gama mai mare de functii pe care sa le indeplineasca. Dincolo de destinatia desemnata, cladirea aflata in centrul oraselului, langa biserica, gradinita, ferma de cai si zona verde, incorporeaza benzinaria, o cafenea si un magazin.
Forma de romb a venit drept consecinta a locatiei: cladirea era proiectata sa se potriveasca cu strada, care in zona aceea face o curba. Peisajul joaca un rol extrem de important in deciziile si viziunea arhitectului: spatiul deschis din jur, privelistea deosebita spre munti si caii alergand la ferma din vecinatate sunt toate avantaje ce tin de locatie. E de notat ca insasi cladirea se integreaza perfect, nu blocheaza peisajul, ci creeaza mai degraba o relatie intre apropiere si departare. Toate partile componente si materialele folosite – pereti, sticla si terase – compun diverse ancadramente prin care privesti dinauntru si din afara cladirii.
Fundatia solida de beton ranforsat e concomitent si componenta a terasei si podelei si formeaza un continuum vizual a zonei patrate betonate care se afla in fata cladirii. Peretii exteriori s-au construit in asa fel incat au permis arhitectilor sa creeze un adapost, sa accentueze zona intrarii si terasa superioara. Datorita arcadelor scoase in evidenta si create din placi de policarbonat ce permit trecerea luminii naturale, cladirea devine foarte vizibila pe timp de noapte, creand un accent puternic in peisaj.
La contraforturi s-a folosit piatra naturala din vecinatate in mod intentionat, pentru a sublinia relatia dintre cladire si aria care o inconjoara. La interior caracterul rural si atmosfera familiara, plina de caldura s-au obtinut prin invelirea peretilor cu lambriuri de mesteacan.
(sursa text si foto: http://www.worldarchitecturenews.com/, foto (c) Grup_A Architects)
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!