Doua exemple de folosire a placilor de policarbonat
Policarbonat celular ca solutie de placare
Cartea lui Patrick Rand Materiale pentru design vorbește despre cateva tipuri de structuri in care utilizarea policarbonatului este, in zilele noastre, aproape de la sine inteleasa, fie ca e vorba de statii pentru transportul public, biserici, galerii, depozite sau constructii rezidentiale.
Storage Barn (Hambarul de depozitare) din Statele Unite, Washington, Connecticut este creat de Biroul de arhitectura Gray Organschi si apare ca lucrare recomandata de catalogul online Archinect pentru caracterul sau inovator. Ca aspect e o cladire mica pentru depozitarea de materiale plasate pe paleti prin intermediul unui sistem exterior de rafturi flexibile – clientul este o companie de peisagistica, drept urmare respectivele materiale sunt fan, lemn, piatra. Panourile din policarbonat ”tin spatele”, metaforic vorbind, acestor materiale si confera spatiului din interior protectie, permitand luminii sa patrunda prin golurile lasate de aranjarea stivelor din exterior. Efectul este acela al unei fatade dinamice, un mozaic mereu in schimbare in functie de cantitatea si configuratia materialelor de-afara. Plasata intr-o zona de cumpana a apelor teritoriale in care conservarea apei impune prin lege limitarea constructiilor, aceasta cladire este un dublu succes, intrucat e economica din punct de vedere al dimensiunii si foarte eficienta in ceea ce priveste consumul de energie, caci folosirea placilor de policarbonat extrudat pentru a lasa sa patrunda lumina naturala face parte dintr-o strategie cuprinzatoare gandita de arhitect pentru conservarea energiei cladirii, care este incalzita exclusiv prin metode geo-termale, in timp ce sistemul de iluminare are drept sursa panouri fotovoltaice plasate pe acoperis. La momentul actual cladirea produce mai multa energie decat consuma, astfel incat proprietarul poate chiar sa vanda surplusul catre compania regionala de utilitati.
Biroul de arhitectura 03 Architekten din Munchen a creat in 2010 o cladire pentru Firma Kraft Baustoffe – un proiect la o scara mult mai mare decat cel descris mai sus si cuprinzand si alte caracteristici functionale decat doar depozitarea. Acest proiect are in comun cu hambarul american sistemul de rafturi pe exteriorul placarii cu policarbonat. Structura de otel a depozitului este invelita intr-o ”piele” de policarbonat astfel incat mediul interior este proiectat in afara prin transparenta placilor, cladirea fiind in acelasi timp transformata intr-o imagine stralucitoare. Volumele individuale disparate de pe exterior sunt combinate, pe fundalul de policarbonat, intr-o entitate unitara si concreta, care functioneaza in acelasi timp si ca izolator fonic.
Niciunul dintre aceste doua exemple nu foloseste insa la maximum posibilitatile policarbonatului – placile de policarbonat ondulat, de exemplu, sunt apreciate pentru trasmisia luminii, greutatea redusa si elasticitatea de care dau dovada in conditii metorologice variabile. Policarbonatul folosit in exemplele de mai sus a fost ales datorita rezistentei sale la impact, intr-un grad superior sticlei.
(text prelucrat dupa lifeofanarchitect.com, surse foto: grayorganschi.com si 03arch.de)
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!