Solutiile gasite de britanici
Geamuri din policarbonat… pentru baruri!
Utilizarea placilor de policarbonat ca ferestre pentru baruri si pub-uri este un punct ferm pe agenda politicianului laburist englez Ian Lucas, in cadrul aceleiasi propuneri legislative care stipuleaza ca in localurile cu istoric violent si masuri slabe de securitate sa nu se serveasca bauturi alcoolice in recipiente casabile. Decizia lui a fost luata in urma unui incident in care se aruncase o sticla de vin in directia unei tinere studente, cu consecinte fatale.
In mod regretabil, acesta nu este un caz izolat – in 2011 in puburile din orasul Heywood, zona Manchester, Marea Britanie, 22 de baruri si localuri au trecut la pahare de plastic dupa ce o femeie a murit din cauza unei sticle de vin aruncate de un barbat. Jonathan Shepherd, un chirurg estetician din Glasgow a sustinut si el foarte asiduu interzicerea sticelor, motivat de efectele psihice si mentale ale ranilor si cicatricilor ramase in urma unor incidente violente cu sticle sparte.
Politia si expertii de la Serviciul Public de Sanatate britanic citeaza traumele si costurile foarte ridicate ale tratamentelor urmate de cei care au suferit dupa atacuri cu sticle, evenimente foarte usor de prevenit prin utilizarea geamurilor si recipientelor din plastic, mai ales in localurile in care exista istoric violent.
Si nu numai violenta genereaza acest pericol – chiar si sticlele sau geamurile sparte din greseala pot cauza rani celor care se afla, de exemplu, pe ringul de dans si nu observa cioburile.
In 2010 s-a creat chiar un eveniment, numit ”Halba secolului 21”, in care era abordata exact aceasta problema a pericolului pe care il pot reprezenta sticlele si cioburile lor, facandu-se apel la producatori si designeri sa produca solutii care sa fie si atractive pentru consumatori. Federatia companiilor producatoare de materiale plastice din Marea Britanie a adus multe argumente in favoarea substituirii: produsele din compusi ai plasticului au o durata de viata mult mai mare, sunt dificil (daca nu imposibil) de spart, oferta posibilitati estetice mult mai inovatoare si pot fi gandite astfel incat sa elimine riscurile de ranire a persoanelor.
Marea Britanie raporteaza anual peste 87.000 de incidente violente care implica sticla, iar spitalele de urgente estimeaza ca 10% din totalul ranirilor si accidentarilor sunt cauzate de cioburi si sticle. Costurile tratarii afectiunilor cauzate de acestea este evaluat de catre specialistii din Anglia la 100 de milioane de lire sterline pe an.
Desigur, speranta de capatai e ca in majoritatea localurilor sau cluburilor violenta este absenta. Insa acolo unde totusi se intampla, alegerea placilor din policarbonat in loc de sticla este cea mai logica si sigura optiune.
(Sursa text: https://connect.innovateuk.org, sursa foto: http://prolifeaction.org)
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!