Usile automate – de la parghie la software

Desi este greu de crezut, prima usa automata a aparut in urma cu mai bine de 2000 de ani. Nu avea sisteme de siguranta, nu era nici usoara, iar mecanismul de functionare presupunea un intreg angrenaj cu adevarat masiv. Matematicianul grec Heron din Alexandria a creat un sistem care deschidea portile unui templu. El a folosit caldura dintr-un incendiu aprins de preotul templului orasului. Dupa cateva ore presiunea atmosferica, captata intr-un vas din alama, a fost suficient de mare pentru a pompa apa in recipiente adiacente. Aceste containere au actionat ca greutati care, printr-o serie de franghii si scripeti au deschis usile templului in momentul in care oamenii urmau sa ajunga la rugaciune. Un sistem similar a fost aplicat ulterior pentru a deschide portile orasului.

Se presupune ca si faraonii au creat pentru piramidele si mormintele lor un tip de sisteme de usi automate care se deschideau tot printr-un sistem de parghii care era declansat atunci cand cineva apasa o zona anume sau calca pe o portiune din podea. Prima referire documentata este insa raportata la anul 600 cand, chinezii au inventat primul senzor de picior: mai exact atunci cand o persoana calca pe prag, usa se deschidea automat.

Dar usile automate asa cum le stim noi au aparut mult mai tarziu. Pentru mult timp ele au fost doar subiect pentru scriitorii de carti S.F. H.G.Wells vorbeste despre o usa care se deschide singura in cartea “When the sleeper Wakes”, serie SF aparuta in anul 1899.

In 1931, inginerii Horace H. Raymond si Sheldon S. Roby de la producatorul de unelte si hardware Stanley Works au proiectat primul model al unui dispozitiv optic care declanseaza deschiderea unei usi automate. Inventia a fost patentata si instalata in restaurantul Pier Wilcox din West Haven, Connecticut, in beneficiul chelnerilor care poarta placi de mancare si bautura. Întregul sistem plus instalare a fost vandut pentru 100 $.

În 1954, Dee Horton si Lew Hewitt au inventat prima usa glisanta automata. In 1960, au fondat compania Horton automation Inc. si au plasat pe piata primele usi glisante automate pentru centre comerciale. Agta Record este una dintre primele companii care a preluat si perfectionat notiunea de usi automate. Fondata in anul 1953, Agta Record a produs la inceput usi batante. Cinci ani mai tarziu apareau pe piata primele usi Record automate. In prezent compania are peste 2500  de angajati, filiale si colaboratori in 50 de tari. Unul dintre acesti colaboratori este KADRA. La fel ca in oricare alt domeniu, tehnologia a evoluat, iar siguranta si fiabilitatea au devenit cuvinte cheie, lucru perfect vizibil la toate produsele KADRA.

The last comment needs to be approved.
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *