Elemente de constructie trape de fum

KADRA – Reconfiguram frontiere urbane. Din 1993

Rama dubla – Trape de fum

Rama dubla a unei trape de fum este un cadru executat din profile de duraluminiu cu un perete ce are grosimea de 1,5mm cu picurator integrat. Profilele trapei de fum sunt realizate dintr-un aliaj special cu o rezistenta mecanica la soc si deformare ridicata. Acest sistem realizeaza deschiderea prin intermediul unui sistem de balamale realizat din acelasi aliaj de aluminiu si are axul de “aruncare” al ramei superioare in exterior pentru a nu lovi picuratorul ramei superioare sau marginea cupolei de policarbonat in rama inferioara sau in suportul de asezare in cazul unei deschideri complete. De asemenea balamalele trapei de fum sunt antisoc si au un sistem de asamblare usor si mult mai sigur prin intermediul unui canal pe care gliseaza longitudinal.

Trape de fum, desfumare, trape de fum pentru hale, trape de fum verticale, trape de fum Bucuresti, Trape de fum Orade, Trape de fum Cluj Napoca, Trape de fum Timisoara, Trape de fum automate, trape de fum cu ventilatie, desfumare si ventilatie, trape de fum desfumare

Piston pneumatic – Trape de fum

Este un motor pneumatic liniar, confectionat dintr-o carcasa si pistoane din duraluminiu cu capete din otel. Este un sistem secvential telescopic cu trei segmente ce se deschid succesiv. Ultimul segment al motorului ce va fi actionat (cel cu diametrul cel mai mic) are o viteza de deschidere redusa deoarece ultima faza a deschiderii se face peste 90 grade unde greutatea ramei superioare actioneaza invers si trebuie incetinita viteza de deschidere pentru a preveni deteriorarea sistemului (sistem antisoc).

Fiola termofuzibila – Trape de fum

Sistemul de deschidere al unei trape de fum este prevazut cu o fiola realizata din sticla ce contine un lichid colorat (in functie de temperatura la care este calibrata) sensibil la variatii de temperatura. Acest lichid cand vine in contact cu o sursa de caldura este usor expandabil creand presiune in incinta inchisa a fiolei producand spargerea ei. Astfel se determina eliberarea unui arc pretensionat ce inteapa butelia cu gaz comprimat, gaz ce se destinde in camera pistonului producand deschiderea trapei. Fiola unei trape de fum poate sa fie calibrata la 68°, 90°, 120° C si se utilizeaza in functie de cerintele din caietul de sarcini al constructiei.

Trapa de fum inchisa, schita tehnica
Trapa de fum deschisa, schita tehnica

Butelia cu gaz comprimat – Trape de fum

Butelia cu gaz comprimat a unei trape de fum este un recipient confectionat dintr-un otel special ce contine CO2 comprimat. La un capat este prevazuta cu filet prin intermediul caruia se monteaza pe blocul de comanda. Este prevazuta cu un invelis presurizat care va fi perforat de un ac in situatia in care fiola termofuzibila se sparge si actioneaza mecanismul de deschidere automata a trapei (cilindrul pneumatic). Fiola este un element de unica folosinta neexistand posibilitatea de reincarcare.

Activator pirotehnic – Trape de fum

Activatorul pirotehnic al unei trape de fum este montat pe dispozitivul de deschidere a trapei ce actioneaza independent de fiola termofuzibila. El poate fi actionat de la distanta printr-un buton de urgenta sau prin conectarea la o retea de senzori de fum si caldura si/sau o centrala cu buton de siguranta.

El este alcatuit dintr-un micropiston cu o cursa de 15 mm in camera caruia este o capsa pirotehnica cu aprindere interna care la primirea unui impuls electric (12V sau 24V, 0,2A) explodeaza actionand micropistonul care sparge mecanic fiola termofuzibila. Acesta este prevazut cu racord electric si impamantare cu cablu protejat la foc cu un invelis siliconic.

Cupola din policarbonat termoformat – Trape de fum

Cupola unei trape de fum este realizata din policarbonat celular termoformat, autoportant, rezistent la conditii meteo extreme cu un coeficient de transfer termic de 1,8 W/m2K. In functie de elementele solicitate cupola poate fi realizata si din alte materiale de acoperis cum ar fi: PMMA, rasina poliesterica armata cu fibra de sticla, etc. Aceasta cupola in functie de dimensiunile trapei (cand acestea sunt maxime) se va realiza din doua bucati ce se vor imbina pe cuta.

trape de fum, 4, kadra.ro
Trape fum, trape de fum, desfumare

Mecanism de deschidere al trapei de fum din exterior, pentru intretinere

Acesta este realizat printr-o tija metalica ce strapunge rama inferioara pana la exterior si ea face corp comun cu pistonul din blocul de comanda ce realizeaza blocarea ramei superioare si astfel prin actionarea lui se poate debloca si deschide din exterior rama superioara fara a afecta sistemul automat de deschidere. Pistonul in capatul opus tijei este prevazut cu un “cioc” de blocare a ramei superioare. Acesta in cazul deschiderii in caz de incendiu este actionat pneumatic pentru a elibera rama superioara. Inelul fixat pe rama superioara este prevazut si cu un reglaj filetat pentru a putea fi reglat in cazul in care rama superioara nu face presiune pe cea inferioara sau de-a lungul timpului apar dereglari. 

Trapa de fum mai este prevazuta si cu elemente adiacente necesare pentru a asigura functionalitatea acesteia cum ar fi: garnituri de etansare, tub flexibil de legatura, racorduri, suruburi etc.

Baza din tabla – Trape de fum

Baza unei trape de fum se poate realiza din tabla pre vopsita in RAL 9002 sau zincata, cu grosimea de 1,2 mm, cu inaltimea cuprinsa intre 200 si 500 mm, cu termoizolatie din polistiren extrudat cu suprafata externa pregatita pentru montajul membranei bituminoase. Baza profilata din rasina poliesterica – acest tip de baza se foloseste atunci cand trapa de fum se monteaza in campul acoperisului realizat din panouri sandwich indiferent de tipul acestora.

Trape de fum, desfumare, trape de fum pentru hale, trape de fum verticale, trape de fum Bucuresti