Ce Soluții de Desfumare se aleg,

în funcție de Normele în vigoare

Soluții de Desfumare – informații utile de la inginerii KADRA!

Încă din cele mai vechi timpuri, omul se luptă cu cea mai veche invenție a sa  – Focul.

Studiile recente arată faptul că mai bine de 85% din victimele unui incendiu sunt cauzate de fumul rezultat în urma arderii materialelor din incinta clădiirii.

Astfel, desfumarea are un rol vital în asigurarea posibilității evacuării persoanelor în condiții de vizibilitate și respirație normale.

În caz de incendiu, desfumarea are un triplu rol. Pe de o parte, prin desfumare, se asigură calitatea aerului, până la evacuare persoanelor. Pe de altă parte, desfumarea are scopul de a crea vizibilitate pe culoarele de evacuare. Trebuie reținut că la fel de important este și faptul că desfumarea permite evacuarea căldurii acumulată în treimea superioară a clădirii, care, dacă nu este degajată, poate afecta structura acoperișului.

Desfumare, solutii desfumare, protectie la foc

Categorii de soluții de desfumare

Elementele de desfumare se împart în doua categorii. În primul rând, cele care evacuează fumul, respectiv cele care introduc aer proaspat. Trebuie subliniat faptul că, indiferent de modul în care acestea sunt acționate – manual sau automat, trebuie respectate normativele în vigoare, mai exact, Norma EN12101-2.

Pentru o desfumare rapidă și eficientă, aportul de aer se face prin partea inferioară a clădirii situate în treimea inferioară. De asemenea, conform Normativului P118/1999, aportul de aer trebuie realizat printr-o suprafață de minim 60% din suprafața desfumabilă.

Desfumare, solutii desfumare, protectie la foc

KADRA propune o serie de elemente  de desfumare cu tiraj natural organizat precum trape și acționări ferestre, dar și acționări uși pentru aport de aer proaspăt, cu ajutorul cărora putem realiza o soluție completă de evacuare a gazelor fierbinți cu tiraj natural organizat. Totodată, soluțiile de desfumare din portofoliul KADRA au și rol de ventilație zilnică.

Desfumare, solutii desfumare, protectie la foc

Despre Trapele de Fum

Trapele KADRA pot fi cu acționare cu gaz Co2 sau electrică,  la 24V. Acestea din urmă au avantajul că nu au costuri de întreținere și pot avea rol multiplu, de desfumare în caz de urgență, ventilatie zilnică sau de acces.

Această categorie de trape poate fi soluția perfectă pentru clădirile rezidențiale, acolo unde ne dorim un aces facil pe acoperiș și o ventilație bună, cât și în cazul unui incendiu, pentru o bună evacuare a gazelor fierbinți.

În plus, vă puteți bucura de lumina naturală, iar în acest astfel, veți face economie de energie electrică. Datorită unei izolari termice foarte bune, nu veți avea cosum sporit de căldură și,  implicit, reduceți consumul de energie termică.

Cum se aleg corect trapele de fum conform legii?

Prezentăm câteva domenii de aplicare a trapelor de fum KADRA, în funcție de clasificările impuse de normativul P118/2013

 

Clasa 1

. Cămine pentru bătrâni sau persoane cu handicap;

. Săli de audiție, săli de conferințe, de reuniuni, săli pentru asociații, săli de cartier, săli de proiecție, săli de spectacol la care scena poate fi izolată;

. Restaurante, cafenele, baruri, braserii;

. Hoteluri, pensiuni;

. Săli de joc;

. Clădiri de învățământ;

. Clădiri pentru sănătate;

. Clădiri de cult;

. Clădiri administrative, bănci, birouri;

. Clădiri de sport acoperite;

. Muzee.

Clasa 2

. Săli de spectacol cu scenă integrată în spatiul spectatorilor, la care decorurile sunt din produse A1 sau A2-s1d0;

. Săli polivalente;

. Săli de dans, baluri, cabarete.

Clasa 3

. Săli de spectacol cu scena integrată în spațiul spectatorilor, la care decorurile sunt realizate din produse combustibile (cele din clasele E si F fiind interzise);

. Malluri, centre comerciale, magazine;

. Biblioteci, centre de documentare și consultare de arhive;

. Săli de expozitii, hale de orice fel.

 

KADRA s-a evidențiat pe piața din România, atât prin produsele de înaltă calitate, cât mai ales prin capacitatea inginerilor de a oferi suport și consultanță pentru găsirea soluțiilor optime la fiecare proiect, precum și prin propunerea de soluții complexe și integrate, în orice domeniu de activitate.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *