Uși glisante rezistente la foc
Protecție la foc
Protecție la foc
Uşile culisante rezistente la foc sunt soluţii de protecţie pasivă la foc pentru închiderea golurilor mari din pereţii rezistenţi la foc.
Sunt uşi ce funcţionează în regim “normal deschis” – în utilizarea de zi cu zi, uşa este menţinută în poziţia “deschis” de un electromagnet de retenţie, cuplat la centrala de incendiu a clădirii. În cazul declanșării alarmei de incendiu, centrala întrerupe alimentarea electromagnetului şi, datorită unui sistem de scripeţi şi greutăţi, uşa se închide, cu o viteză controlată.
Uşile glisante rezistente la foc asigură protecţie la foc după criteriul EI (etanşare şi izolare termică), timp de 60, 90 sau 120 minute, împiedicând propagarea incendiului dincolo de ele. Sunt soluţii des întâlnite, datorită faptului că pot închide goluri mari (de până la 5 x 5 m şi chiar mai mari) şi datorită faptului că asigură criteriu de rezistenţă la foc “EI” cu costuri rezonabile.
Uşile glisante rezistente la foc sunt robuste, relativ voluminoase şi necesită un spaţiu lateral pentru deschidere. De aceea, sunt soluţii potrivite pentru spaţii mari şi fără pretenţii estetice deosebite: parcări subterane, centre logistice / depozite, centre comerciale mari etc. Bineînţeles, pot fi găsite soluţii de mascare a uşilor glisante rezistente la foc, în măsura în care aceste soluţii asigură accesul neîngrădit la componentele uşii, pentru operaţiunile de revizie, mentenanţă şi service.
Indiferent de producător, uşile glisante rezistente la foc sunt alcătuite dintr-un panou rezistent la foc, care, prin intermediul unor cărucioare amplasate la partea de sus, culisează pe o şină, în lateral, atunci când se deschid, pe perete. Un sistem de scripeţi şi contragreutăţi, mascat în carcasa şinei de culisare şi a stâlpului pe care se închide uşa, asigură închiderea gravitaţională a uşii, în caz de incendiu. Sistemul este failsafe, în sensul că asigură închiderea fără a avea nevoie de curent electric.
Pentru a fi conformă cu normele europene, viteza de închidere a uşii nu trebuie să depăşească 25 cm/s, pentru a evita accidentarea persoanelor aflate pe traseul de închidere al acesteia. De aceea, uşile de dimensiuni mai mari, vor avea un sistem de limitare a vitezei de închidere.
Sunt mai multe variante constructive, pentru a se putea adapta la cerinţele fiecărui proiect:
În cazul în care se află pe traseele căilor de evacuare din clădire, uşile culisante rezistente la foc trebuie dotate cu o uşă pietonală pe balamale, înglobată în panoul uşii culisante şi accesorizată cu bară antipanică.
KADRA vă oferă, prin specialiştii şi tehnicienii săi, consultanță în alegerea uşii glisante antifoc potrivite, instalarea produsului conform specificaţiilor producătorului, garanţie şi servicii post-garanție, servicii de mentenanţă provizorie, conform legislaţiei de protecţie la incendiu.
O soluţie alternativă la uşile glisante rezistente la foc sunt cortinele rezistente la foc, ce se regăsesc şi ele gamă de soluţii KADRA pentru protecţie la incendiu.