Trapele de fum electrice sunt un subiect de actualitate, câștigă teren în Europa şi, probabil, se vor impune ca soluţia preferată pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi, în caz de incendiu. Timp de zeci de ani, trapele de fum cu acţionare pneumatică “au făcut legea” şi s-au impus ca lider de necontestat între trapele de fum de acoperiş.
Rafinarea soluţiilor de protecţie activă la incendiu, preocuparea pentru siguranţă la incendiu chiar şi pentru clădiri rezidenţiale de mici dimensiuni, înţelegerea tot mai bună a modului în care se comportă focul şi fumul, grija sporită pentru evitarea victimelor incendiilor au contribuit la creşterea interesului pentru trapele de fum acţionate electric.
Deşi contribuie la desfumarea clădirii în caz de incendiu, trapele de fum pot mări circulaţia aerului în clădire şi pot contribui la înteţirea focului. Apar situaţii în care, într-o anumită fază a incendiului, este necesar ca pompierii să limiteze tirajul în clădire şi să aibă nevoie să închidă trapele de fum.
Anumite sisteme de stingere a incendiului (sisteme de stingere cu gaz inert sau sisteme EFSR – Early Suppression Fast Response) funcţionează eficient cu trapele de fum închise.
La fabrica Solina, din Alba Iulia, de exemplu, o provocare pentru specialiştii noştri a fost şi sistemul de sprinklere EFSR (Early Suppression Fast Response), care necesită ca trapele de fum, deschise automat de centrală la incendiu, să poată fi închise de pompieri, pentru stingerea eficientă a incendiului. Citiţi mai multe despre trapele electrice furnizate de KADRA la acest proiect, aici: Trape electrice KADRA, la fabrica SOLINA.
Trape de fum acționate electric – avantaje
Deşi preţul de cost iniţial este ceva mai mare decât la trapele pneumatice, trapele de fum acţionate electric se dovedesc a fi, în timp, soluţia practică, economică şi fabilă. Iată câteva dintre avantajele lor:
- nu au elemente care să necesite înlocuire, în caz de declanşare accidentală (la trapele pneumatice, trebuie înlocuite fiola termosensibilă, butelia de CO2, capsa de la activatorul pirotehnic, iar uneori şi balamalele trapei au de suferit);
- aceeaşi trapă poate fi utilizată şi pentru ventilaţie zilnică şi pentru evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi în caz de incendiu;
- după declanşarea automată, pot fi închise, dacă este nevoie, pentru stingerea eficientă a incendiului;
- pe lângă ventilaţie şi desfumare, pot asigura şi accesul pe acoperiş – citiţi şi articolul despre trapa electrică SkyMax
- sunt o soluţie fiabilă, sunt supuse testării la 1.000 cicluri închis-deschis (dacă sunt destinate doar desfumării) sau la 10.000 cicluri (dacă sunt destinate şi ventilaţiei zilnice);
- pot fi testate lunar, pentru verificarea capacităţii sitemelor de protecţie la incendiu de a funcţiona corect, în caz de nevoie;
- nu necesită înlocuirea regulată a unor consumabile (la trapele pneumatice, înlocuirea fiolelor şi a buteliilor de CO2 se face la 2 ani, iar înlocuirea arcului de la supapa termică şi a capsei activatorului pirotehnic se face la 3 ani; în plus, 10% din trapele pneumatice ale clădirii trebuie testate anual, ceea ce implică şi înlocuirea consumabilelor);
Desfumare cu acționare electrică
Luand în considerare avantajele enumerate mai sus, nu este de mirare că soluţii de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, precum trapele de fum acţionate electric sau ferestrele automatizate pentru desfumare şi ventilaţie, sunt din ce în ce mai populare şi reuşesc să se impună ca standarde, în clădirile moderne.
Deşi, la noi în ţară, trapele pneumatice de fum încă deţin supremaţia, în special în proiectele industriale, comerciale şi logistice, specialiştii KADRA vă pot asista în găsirea soluţiei optime de desfumare, bazată pe trape de fum acţionate electric – soluţia eficientă, fiabilă şi cu minime costuri de mentenanţă.
Pentru desfumarea caselor de scară a clădirilor multietajate, KADRA vă poate oferi soluţia completă compusă din:
- Trapa de fum electrică, cu 4 roluri: iluminare naturală, ventilaţie zilnică, desfumare şi acces pe terasă;
- Aport aer proaspăt pentru desfumare, prin fereastra sau uşa automatizată;
- Unitate de control inteligentă, cu baterii de back-up şi buton de urgenţă.
Soluţia de desfumare pentru casa scării este integrabilă în sistemul de detecţie şi alarmare a clădirii, iar toate componentele sale sunt certificate, conform EN 12101-2 – norma europeană pentru gurile de evacuare a fumului şi gazelor fierbinţi, în caz de incendiu.
Urmăritori & Pingbacks
[…] fost nevoie de trei trape de fum cu acționare 100% electrică și […]
Comentariile sunt închise.