Desfumare & Sisteme de Evacuare a Fumului
Alături de măsurile de protecție pasivă la foc, desfumarea este o componentă esențială în limitarea efectelor incendiilor și o cerință legală pentru majoritatea construcțiilor. KADRA oferă trape de fum, soluții de automatizare ferestre desfumare și de automatizare guri de admisie aer (uși, ferestre), în caz de incendiu.
Prin desfumare se urmărește extragerea din spațiile incendiate a unei părți din fumul și gazele de ardere, în scopul asigurării condițiilor de evacuare a persoanelor și a folosirii mijloacelor de intervenție la stingere, precum și pentru delimitarea propagării incendiilor.
Ca principiu, desfumarea are doua componente:
- evacuarea fumului și a gazelor fierbinți (prin așa-numitele guri de evacuare);
- admisia de aer proaspăt (prin guri de admisie), pentru compensarea fumului evacuat, pentru controlul temperaturii și pentru asigurarea unui aer respirabil.
Sistemele de ventilație și evacuare a fumului se amplasează în acoperiș sau în treimea superioară a clădirii/compartimentului, iar gurile de admisie – în treimea inferioară. Ambele sisteme de evacuare a fumului se dotează cu acționări speciale, astfel încât să se deschidă automat (ori să poată fi deschise rapid, de către o persoană), în caz de incendiu.
Trape de Fum / Trape Desfumare
Conform normelor europene (EN 12101) si normativelor naționale în vigoare (P118), pentru evacuarea fumului și gazelor fierbinți, în caz de incendiu, se pot folosi trape de fum.
Trapele de fum sunt dispozitive certificate, ce asigură gurile de evacuare a fumului și sunt menite să se deschidă rapid, în caz de incendiu.
Cele două tipuri de trape de fum întâlnite astăzi sunt:
- trape de fum pneumatice (acționate de un gaz sub presiune – de obicei CO2);
- trape de fum electrice (acționate de motoare electrice alimentate la 24V cc).
Indiferent de tipul de acționare, trapele de fum trebuie să poată fi declanșate (deschise) prin dublă comandă, atât de la centrala de alarmare în caz de incendiu, cât și de la un buton de urgență.
Trapa de fum pneumatică este mai ieftină, la achiziție, dar implică niște costuri ulterioare pentru consumabile. Trapa de fum electrică are un preț de achiziție ceva mai mare, dar nu implică cheltuieli cu consumabilele. Trapele electrice devin, treptat, soluția preferată în Europa, având și avantajul că pot fi folosite și pentru ventilația naturală zilnică și pot fi integrate în soluții automatizate de ventilație.
Prin adăugarea unei rame mobile suplimentare și a unui motor electric, trapa de fum pneumatică poate fi utilizată și pentru ventilație, dar această variantă e mai costisitoare decât o trapă de fum electrică.
Ca poziție și tip de montaj al trapei de desfumare, întâlnim:
- trape de fum orizontale (amplasate pe acoperișuri/terase orizontale sau cu o înclinație maximă de 15 grade);
- trape de fum verticale (ca ochiuri mobile de ferestre, certificate pentru desfumare).
În cazul trapelor de fum pneumatice, atunci când trapa primește semnalul de deschidere, gazul dintr-o butelie sub presiune, cu CO2 intră într-un actuator (piston) pneumatic, care se extinde cu putere și împinge trapa în poziția ”deschis”.
La trapele electrice, un motor electric, alimentat de la o sursă electrică de 24 Vcc (asigurată de baterii de urgență UPS), deschide trapa la primirea semnalului de la centrala de incendiu ori de la butonul de urgență.
Amplasarea Trapelor de Fum, Funcțiuni
Pe acoperișurile cu pantă, trapele de desfumare orizontale pot fi amplasate la coama acoperișului sau în câmp. În funcție de tipul învelitorii acoperișurilor, sunt disponibile diverse tipuri de baze (socluri) de trape, adaptabile fiecărei situații.
Unele trape de fum electrice pot avea rol multiplu:
- evacuare fum și gaze fierbinți, în caz de incendiu;
- ventilație zilnică;
- acces pe acoperiș;
- iluminat natural.
Găsiți, în oferta KADRA, o astfel de trapă de fum versatilă, cu rol multiplu: Skymax
Marcajul CE al Trapelor de Desfumare
Conform legislatiei în vigoare, pentru obținerea avizului de funcționare de la IGSU (pompieri), trapele de fum trebuie sa fie certificate, cu marcaj CE și Declarație de Performanță (DoP). Soluțiile de desfumare propuse de KADRA înglobează trape de fum certificate, cu marcaj CE.
Ferestre și Uși Desfumare
Atât pentru evacuarea fumului cât și pentru aportul de aer din exterior în caz de incendiu, pot fi utilizate ferestre, automatizate conform legislației române și normelor europene. De asemenea, pentru aportul de aer se pot folosi uși exterioare, echipate conform cerințelor normativelor de protecție la incendiu. Acestea reprezintă soluții de desfumare alternative, care pot contribui la reducerea costurilor.
În caz de incendiu, ferestrele / ușile pentru desfumare se comporta similar cu trapele de fum – la primirea semnalului de incendiu (de la centrala de alarmare ori de la un buton de urgență), se deschid în timpul normat, asigurând desfumarea incintei.
Cu actuatoarele de ferestre potrivite, puteți utiliza ferestrele automate atât la desfumare, cât și la ventilația zilnică a clădirii. Alături de KADRA, puteți merge încă un pas mai departe, fiindcă implementăm soluții de ventilație inteligentă, cu actuatoare MODbus de ultimă generație, atât integrabile în sisteme BMS existente, cât și independente – controlate de centrale meteo, de senzori de temperatură, ploaie, vânt, CO2 etc.
KADRA vă oferă gama completă de soluții de desfumare, conform legilor și normelor de protecție la foc. Inginerii și tehnicienii noștri vă pot ajuta să beneficiați de soluția de desfumare potrivită proiectului si cerințelor dumneavoastră. Fie ca e vorba sisteme de evacuare a fumului sau de automatizări de ferestre și uși, noi vă vom pune la dispoziție cele mai bune soluții.
Calcul Desfumare Mecanică
Calculul de desfumare mecanică reprezintă un proces important pentru proiectarea sistemelor de siguranță la incendiu pentru clădiri. Acest proces implică evaluarea diverșilor factori, cum ar fi dimensiunile clădirii, tipul de construcție și amplasarea detectoarelor de fum și a orificiilor de evacuare. Ulterior, inginerii utilizează reglementări specifice pentru a determina volumul și viteza de propagare a fumului în timpul unui incendiu.
Cu ajutorul acestor informații, se dimensionează sistemele de desfumare mecanică a fumului, inclusiv supapele de evacuare, motoarele și conductele, pentru a asigura evacuarea eficientă a fumului.