Trapele de fum (II) – tipuri de acoperis
Acoperisuri din beton, panou sandwich, tabla cutata sau lemn
Intr-una din urmatoarele trei categorii e incadreaza tipuri de acoperis pe care se face instalarea de trape de fum: acoperisuri din beton, din panouri sandwich, din tabla cutata sau din lemn.
1) Acoperisuri din beton
Aceasta situatie este una care predomina, foarte multe lucrari constand in reabilitarea unei structuri vechi. In acest caz trebuie verificata existenta rebordului de beton. Daca rebordul de beton exista, in majoritatea cazurilor beneficiarul trebuie sa refaca planeitatea, care in genere se deterioreaza datorita uzurii existente si ulterior sa comunice dimensiunile acestuia.
Daca nu exista rebord de beton in componenta trapei de fum se include baza din tabla (din ratiuni economice si din cauza hidroizolatiei) cu inaltime cuprinsa intre 300 si 500 mm; aceste valori confera siguranta in cazul depunerilor de zapada. Recomandam achizitionarea bazei si in cazurile in care exista rebord de beton dar inaltimea acestuia nu este cuprinsa intre valorile de mai sus. Grosimea tablei utilizate la confectionarea bazei este de 1 mm pana la inaltimea de 500 mm; peste aceasta valoare trebuie consultat furnizorul.
Recomandam, de asemenea, utilizarea unei baze termoizolate cu polistiren expandat de grosime 50 mm, cu fata exterioara pregatita cu membrana bituminoasa, deoarece astfel se elimina pericolul aparitiei condensului si realizarea hidroizolatiei cu membrana aplicata la cald este mult facilitata.
O atentie deosebita trebuie acordata hidroizolarii, care se realizeaza cu membrana bituminoasa aplicata la cald (flacara poate arde cupola).
Luand in calcul aceste detalii extrem de importante pentru fiabilitatea si durata de viata a trapelor de fum, montajul se realizeaza in 2 pasi: prima data se monteaza baza si se realizeaza hidroizolatia si pe urma se monteaza rama respectiv cupola.
2) Acoperisuri din panou sandwich
Aceasta structura este utilizata in mod constant la constructii noi, cu o gama variata de grosimi si dimensiuni ale suprafetei exterioare. Pentru a fi cat mai precisi, trebuie cunoscuta distanta dintre panele acoperisului (in general intre 1 si 3 metri)
ATENTIE! Baza trapei trebuie sa se aseze in dreptul panei, altfel exista riscul sa cedeze acoperisul din cauza incarcarilor cauzate de zapada sau daca in punctul respectiv se calca in mod repetat!
Trebuie verificata existenta contravantuirilor sau a altor structuri metalice care pot obstructiona miscarea de rotatie a pistonului si astfel impiedica deschiderea normala a trapei. Deoarece montajul implica decuparea panoului trebuie incluse in componenta trapei si sorturile interioare de mascare; astfel trebuie cunoscuta grosimea totala a panoului sandwich (panou + cuta).
In cazul acestui tip de acoperiri, pozitia trapelor de fum este esentiala in raport cu coama acoperisului deoarece sunt 2 situatii total distincte:
- pozitionarea langa coama acoperisului, care are un set de avantaje:
– Zona in care se acumuleaza cea mai mare cantitate de fum si gaze fierbinti rezultate in urma arderii
– Riscul aparitiei infiltratiilor este cel mai scazut
Se utilizeaza baza din rasina poliesterica armata cu fibra de sticla CU TALPA UNIVERSALA.
Recomandam utlizarea bazei TERMOIZOLATE cu poliuretan grosime 30 mm pentru a evita aparitia condensului.
Avantajul acestui tip de baza il reprezinta facilitatea si rapiditatea montajului deoarece partea superioara a talpei se introduce sub sortul de coama al acoperisului (furnizat de client) iar partea inferioara se decupeaza dupa profilatura panoului sandwich utilizat. Hidroizolatia se realizeaza cu mastic introdus intre talpa bazei si panoul sandwich pe intreg perimetrul bazei. Desi toate bazele din rasina sunt protejate impotriva radiatiilor UV cu ajutorul unui gelcoat care are si rol hidroizolator, la finalizarea montajului trebuie sa manifestam o atentie marita la posibilitatea aparitiei unor mici fisuri.
Daca trapele trebuie montate la o distanta cuprinsa intre 0,5 si 1,5 m fata de coama acoperisului o solutie simpla de rezolvare a hidroizolatiei este sortul din tabla care uneste coama acoperisului de partea superioara a bazei trapei.
- pozitionarea in campul acoperisului este solutia care asigura o impartire uniforma a trapelor de fum pe intreaga suprafata a acoperisului
In aceasta situatie se utilizeaza baza din rasina poliesterica armata cu fibra de sticla CU TALPA CUTATA care copiaza profilatura panoului de acoperis, de aceea este FOARTE IMPORTANT sa cunoastem modelul panoului sandwich. Avantajul utilizarii acestui tip de baza este faptul ca profilatura bazei urmareste perfect conturul panoului si astfel se reduce riscul de a aparea infiltratii la imbinarea dintre cele doua elemente.
Un alt avantaj este solutia constructiva a bazei care, fiind realizata dintr-o singura piesa, previne aparitia infiltratiilor la imbinarile dintre talpa si baza trapei. Din nou, trebuie ca la finalul montajului sa acordam o atentie sporita la posibilitatea aparitiei unor mici fisuri. Hidroizolatia se realizeaza tot cu mastic.
Deoarece imbinarea dintre talpa bazei si panoul sandwich trebuie sa fie perfecta, trebuie trimise mostre catre furnizor daca acesta nu detine o matrita cu panoul sandwich respectiv. De asemenea toate bazele trebuie TERMOIZOLATE cu poliuretan grosime 30 mm pentru a evita aparitia condensului.
FOARTE IMPORTANT! Modelul panoului sandwich se transmite in scris pentru evitarea unor astfel de probleme!
3) Acoperis tabla cutata
Acest tip de constructie este utilizat datorita portantei foarte mari a tablei cutate in comparatie cu panoul sandwich (deschidere de 13 m fata de 4 m). Datorita structurii unui astfel de acoperis – tabla cutata, vata bazaltica, membrana PVC – trebuie sa luam in considerare o inaltime a bazei mai mare, intre 650 mm si 800 mm. Astfel baza din tabla va fi realizata din doua segmente suprapuse care trebuie sa atinga inaltimea dorita. La tipul acesta de acoperiri este foarte important montajul tablei cutate astfel incat sa se pastreze dimensiunile golului de montaj al trapelor.
Pentru fixarea bazei este nevoie de o structura metalica montata sub tabla care sa urmareasca profilul golului deoarece pe aceasta structura se monteaza baza.
Si in acest caz montajul se realizeaza in 2 pasi: prima data se monteaza baza si se realizeaza hidroizolatia si pe urma se monteaza rama si cupola.
4) Acoperis lemn
O aplicatie utilizata in medii cu umiditate ridicata (piscine, bazine inot, bazine polo) sau in medii cu un grad ridicat de coroziune (saline, depozite sare). Avand in vedere aceste conditii recomandam trape de fum cu baza termoizolata din tabla care este tratata impotriva coroziunii. Si in acest caz trebuie acordata o atentie sporita procesului de hidroizolare care implica aplicarea de membrana la cald (cu flacara).
Va stam la dispozitie pentru orice intrebari legate de trapele de desfumare si ventilatie!
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!