Placile din policarbonat – generalitati
Caracteristici, tipuri, aplicatii
Policarbonatul este un material folosit in industria constructiilor ca inlocuitor al sticlei cu o arie foarte larga de aplciatii. Fiind produs din compozite termoplastice, una dintre caracteristicile principale este gradul foarte mare de flexibilitate si de rezistenta la impact – mult mai mare decat la acril sau la plexiglas. Policarbonatul se livreaza in general sub forma de placi de diverse grosimi (masurate in milimetri) si culori.
Acest material poate fi utilizat ca alternativa pentru sticla in usi si ferestre si, de asemenea, ca solutie de inchidere sau acoperire pentru cabine de dus, piscine, balcoane si sere. Spatiile unde se practica sportul, fie ca sunt stadioane sau sali inchise, utilizeaza policarbonatul pentru a face panouri de protectie a spectatorilor.
Caracteristicile fizice si mecanice ale acestui material oferta o paleta larga de optiuni arhitectilor, proiectantilor si contructorilor in privinta modalitatilor de folosire. Poate fi fixat prin suruburi si poate fi asezat pe structuri speciale de support, create pentru a sustine placi de dimensiuni mari. Poate fi imbinat cu alte materiale folosind garnitura epoxidica sau silicon si poate fi chiar termosudat.
Unul dintre principalele avantaje ale acetui tip de material este raportul dintre rezistenta – greutate. In comparatie cu sticla, placile de policarbonat sunt foarte usoare insa si foarte rezistente la impact, spargere si deteriorare. Aceasta rezistenta la impact face ca policarbonatul sa fie mult mai sigur decat sticla, care poate duce la raniri daca se sparge. Policarbonatul are si proprietati de izolare fonica si poate contribui serios la controlarea infiltratiei de raze UV. Flexibilitatea sa face ca fiecare placa sa poata fi modelata in forma dorita.
Expunerea placilor la temperaturi inalte trebuie totusi tratata cu mare atentie, intrucat policarbonatul de poate deteriora si isi pierde proprietatile. La fel ca alte produse compuse ale plasticului, pe placile de policarbonat pot sa apara zgarieturi de suprafata, din cauza unor diversi factori (transportarea neconforma, lovire, frecare, etc.). Zgarieturile pot fi atenuate sau chiar inlaturate prin folosirea unor produse de curatare sau a unor solutii speciale, insa nu exista garantii complete in acest sens, unele zgarieturi putand ramane permanente. Frecarea repetata pe placa poate cauza in timp opacizarea materialului, reducand vizibilitatea si transmisia luminiii.
Daca doriti sa utilizati placile de policarbonat trebuie sa mai stiti ca in industria alimentara exista anumite limitari privind acest produs, din cauza continutului de bisfenol A. De aceea nu recomandam aplicatiile in care placa intra in contact prelungit cu produsele alimentare.
(Sursa: Wisegeek.com)
Va rugam sa ne contactati pentru informatii suplimentare sau oferte de pret.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!