0737 975 305 | contact@kadra.ro
- Cluj – Napoca – Strada Nikola Tesla nr. 15, Tetarom I
- București – Sos. Dudești-Pantelimon nr. 42
- Timișoara – Strada Cloșca, nr. 66
Navighează rapid
- Uși automate
- Uși medicale
- Uși antifoc
- Uși industriale
- Bariere automate
- Porți automate
- Stații încărcare vehicule electrice
- Policarbonat compact
- Trape de fum
- Luminatoare
- Turnicheti
- Parcometre
- Parcometru
- Trape desfumare
- Usi rezistente la foc
- Usi antifoc
- Usa glisanta etansa
- Statii incarcare vehicule electrice
- Usi batante automate
- Bariere parcare
- Bariera automata
- Pavaj ecologic
- Protecție la foc
- Policarbonat compact
- Desfumare și ventilație
- Bariere auto
Noutăți
- Trape de fum cu acționare pneumaticăoctombrie 30, 2023 - 9:13 am
- Trape desfumare 100% electriceseptembrie 25, 2023 - 9:49 am
- Modernizare parcare automată subterană la Sala Polivalentă din Clujaprilie 7, 2023 - 8:10 am
- Sistem integrat de control al accesului la Aparthotel Atlas din Piatra Neamțfebruarie 22, 2023 - 4:30 pm
- Uși automate și trape de fum de la KADRA pentru Momaxfebruarie 22, 2023 - 4:16 pm
- Uși automate de la KADRA pentru magazinul cash&carry OBLIO din Târgu Mureșfebruarie 22, 2023 - 3:59 pm
- Sistem de parcare automată Parkomatic pentru telegondola și pârtia olimpică Borșa din Maramureșdecembrie 20, 2022 - 9:25 am
- Sistem de parcare de la KADRA pentru Coratim Clujdecembrie 12, 2022 - 4:45 pm
Cele mai căutate soluții
- Bariera acces auto
- Bariera automata
- Bariere auto
- Bariere automate
- Bariere parcare
- Cortine si usi antifoc
- Sistem usa glisanta
- Usa glisanta etansa
- Usa sectionala
- Usi automate
- Usi batante
- Usi industriale
- Usi metalice antifoc
- Usi rezistente la foc
- Usi sectionale
- Parcometru
- Parcometre
- Statii incarcare electrice
- Turnicheti
- Desfumare
- Trape desfumare
- Porți automate
- Policarbonat compact
O componentă a automatizării proceselor din clădirile moderne trebuie să fie automatizarea ferestrelor, fie ele ferestre de ventilație naturală, fie ferestre de desfumare prin tiraj natural organizat.
Motoarele (actuatoarele) de acționare a ferestrelor pot fi acționate din buton local sau pot fi integrate în sisteme de ventilație naturală organizată, pot fi integrate în BMS, unitățile de comandă pot fi dotate cu senzori de vânt, de ploaie, de temperatură, de CO2 (pentru calitatea aerului din interiorul clădirii) etc.
De asemenea, anumite tipuri de motoare acționare ferestre pot fi utilizate în sistemele de desfumare a clădirii în caz de incendiu, prin tiraj natural organizat, atât pentru ferestre de evacuare a fumului și gazelor fierbinți, cât și pentru ferestre de aport de aer proaspăt.
Motoarele de acționare ferestre asigură deschiderea și închiderea ferestrelor în condiții de siguranță, în mod automat sau la comanda utilizatorului local, pot asigura deschiderea automată în caz de incendiu, previn utilizarea defectuoasă (deci degradarea) ferestrelor și sunt o soluție modernă, din ce în ce mai răspândită în clădirile moderne.
Ca mod de funcționare, motorul primește (de la o unitate de control, de la un buton amplasat local sau de la BMS -ul clădirii) o comandă de deschidere sau închidere a ferestrei. Actuatoarele moderne, cu modul de control încorporat, pot comunica bidirecțional cu sistemul de comandă și pot fi monitorizate în timp real de acesta, fiind actuatoare integrabile direct în BMS.
Motoare acționare ferestre – tipuri uzuale
Găsiți, mai jos, cele mai des întâlnite tipuri de motoare pentru acționare automată a ferestrelor.
Motoare (actuatoare) pentru ferestre:
Actuatoarele cu lanț – pentru ferestre sunt varianta cea mai economică și cea mai des întâlnită, în special pentru ferestrele de ventilație de dimensiuni uzuale, atunci când nu sunt necesare curse (unghiuri de deschidere mari). Se pot monta atât la ferestrele cu deschidere în interior, cât și la cele cu deschidere în exterior, cu balamale plasate jos, sus (cu unele limitări) sau lateral (cu limitări). În general, au curse de 200 – 700 mm (pot ajunge și la 700 – 1200 mm) și forțe de tragere de 200-300 N (pot ajunge şi la 400-600 N). La unii producători, forța de împingere este mai mică decât forța de tragere, putând fi chiar nesemnificativă, pentru curse mari (1000 – 1200 mm).
Actuatoarele cu cremalieră pentru ferestre, datorită angrenajului pinion-cremalieră, permit curse de deschidere mari și forțe de tragere / împingere mai mari, de până la 1000 N. Forța de tragere este egală cu forța de împingere, dar motoarele cu cremalieră au dezavantajul că se pot utiliza doar la ferestre cu deschidere în exterior. Se utilizează, cu succes și la trape de acoperiș și pot fi cuplate câte 4 motoare, în sistem “syncro” (funcționare sincronizată).
Sunt recomandate atunci când avem ferestre mari și grele, chiar orizontale (trape de acoperiș), ce necesită curse (unghiuri de deschidere mai mari).
Actuatoarele cu tijă au, în general curse mai mici (200 – 500 mm) şi forțe de până la 650 N. Există variante cu grad de protecție IP mai mare, ce pot fi utilizate în exterior, chiar la acționarea sistemelor exterioare de umbrire (jaluzele exterioare). Sistemul de transmitere a mișcării nu le permite viteze de deschidere mari, de aceea nu se folosesc pentru ferestre de desfumare. Ca și actuatoarele cu cremaieră, cele cu tijă se folosesc la ferestrele cu deschidere în exterior
Actuatoarele cu braț articulat sunt motoare pentru ferestre cu performanțe foarte bune, care asigură unghiuri de deschidere foarte mari (până la 90 grade), au forțe de până la 750 N (1500 N la două motoare sincronizate) și se pot folosi cu succes inclusiv la ferestre foarte mari sau ferestre foarte mici, acolo unde niciun alt tip de actuator nu se potrivește.
Se utilizează la ferestre cu deschidere în exterior sau interior, cu balamale sus, jos ori în lateral și se pot monta atât pe muchia de închidere a ferestrei, cât și pe muchiile laterale.
Pentru mai multe detalii, consultați articolul KADRA despre actuatoare pentru ferestre speciale.
Actuatoarele cu șliț și șurub sunt capabile de curse de 300 – 700 mm și forțe de 500 – 750 N. Sunt o soluție mai rar întâlnită, dar au avantajul performanțelor bune și este de menționat faptul că nu-și modifică gabaritul, în timpul funcționării. În plus, au un gabarit redus și sunt estetice, pretându-se și la proiecte mai pretențioase.
Motor fereastră desfumare
La prima vedere, motoarele pentru ferestre de ventilație și motoarele pentru ferestre de desfumare seamănă și pot fi confundate, uneori. Sunt și proiecte la care, în loc de motoare de desfumare, sunt instalate motoare de ventilație naturală organizată. Nu de puține ori, la inspecția IGSU pentru avizarea clădirii privind securitatea la incendiu, este solicitată înlocuirea motoarelor neconforme.
În general, motoarele de ferestre pentru ventilație sunt alimentate la 230V ca, dar există și variante alimentate la 24 V cc. Cele mai multe motoare de ventilație au carcasă din plastic, dar putem întâlni și unele cu carcasă metalică. Documentele care însoțesc actuatorul sunt cele care fac diferența. Un motor pentru fereastră de desfumare va fi testat, conform normei europene EN 12101-2, la câteva caracteristici esențiale pentru desfumare:
Dacă cel ce vă vinde motorul nu poate prezenta documentele (rapoarte de testare, rapoarte de clasificare, emise de un organism notificat) din care să reiasă caracteristicile de mai sus, cel mai probabil este vorba despre un motor pentru fereastra de ventilație, care nu e potrivit pentru desfumarea în caz de incendiu.
KADRA vă oferă soluții complete și certificate de desfumare cu tiraj natural organizat, soluții de desfumare a casei scării, tape de fum electrice sau pneumatice, automatizări pentru ferestre de desfumare, iar experiența noastră de peste 30 de ani este garanția că vă putem consilia pentru alegerea soluției optime, vă asigurăm punerea corectă în operă și vă oferim servicii de întreținere și mentenanță, cu specialiști calificați.
Cere o ofertă dacă ai nevoie de o soluție similară pentru proiectul tău!