0737 975 305 | contact@kadra.ro
- Cluj – Napoca – Strada Nikola Tesla nr. 15, Tetarom I
- București – Sos. Dudești-Pantelimon nr. 42
- Timișoara – Strada Cloșca, nr. 66
Navighează rapid
- Uși automate
- Uși medicale
- Uși antifoc
- Uși industriale
- Bariere automate
- Porți automate
- Stații încărcare vehicule electrice
- Policarbonat compact
- Trape de fum
- Luminatoare
- Turnicheti
- Parcometre
- Parcometru
- Trape desfumare
- Usi rezistente la foc
- Usi antifoc
- Usa glisanta etansa
- Statii incarcare vehicule electrice
- Usi batante automate
- Bariere parcare
- Bariera automata
- Pavaj ecologic
- Protecție la foc
- Policarbonat compact
- Desfumare și ventilație
- Bariere auto
Noutăți
- Trape de fum cu acționare pneumaticăoctombrie 30, 2023 - 9:13 am
- Trape desfumare 100% electriceseptembrie 25, 2023 - 9:49 am
- Modernizare parcare automată subterană la Sala Polivalentă din Clujaprilie 7, 2023 - 8:10 am
- Sistem integrat de control al accesului la Aparthotel Atlas din Piatra Neamțfebruarie 22, 2023 - 4:30 pm
- Uși automate și trape de fum de la KADRA pentru Momaxfebruarie 22, 2023 - 4:16 pm
- Uși automate de la KADRA pentru magazinul cash&carry OBLIO din Târgu Mureșfebruarie 22, 2023 - 3:59 pm
- Sistem de parcare automată Parkomatic pentru telegondola și pârtia olimpică Borșa din Maramureșdecembrie 20, 2022 - 9:25 am
- Sistem de parcare de la KADRA pentru Coratim Clujdecembrie 12, 2022 - 4:45 pm
Cele mai căutate soluții
- Bariera acces auto
- Bariera automata
- Bariere auto
- Bariere automate
- Bariere parcare
- Cortine si usi antifoc
- Sistem usa glisanta
- Usa glisanta etansa
- Usa sectionala
- Usi automate
- Usi batante
- Usi industriale
- Usi metalice antifoc
- Usi rezistente la foc
- Usi sectionale
- Parcometru
- Parcometre
- Statii incarcare electrice
- Turnicheti
- Desfumare
- Trape desfumare
- Porți automate
- Policarbonat compact
Ușile rotative sunt o opțiune excelentă atunci când vrei să pui în evidență o intrare impunătoare și elegantă într-o clădire.
Un alt avantaj pe care îl au este că previn pătrunderea aerului din exterior, reduc costurile cu energia și contribuie la menținerea unui climat interior constant. Iată de ce ușile rotative sunt o alegere pe care o fac deseori arhitecții, proiectanții și chiar beneficiarii implicați în designul și funcționalitatea unei clădiri cu pretenții.
Așa cum e valabil în cazul oricărei uși automate, cheia succesului în exploatarea și întreținerea post-instalare este definirea clară a specificațiilor din faza de proiect. Aici intră în scenă un consultant priceput în sisteme automate de acces care oferă consultanță tehnică și suport în integrarea ușii rotative în conceptul global al clădirii.
Din cauza unor specificații greșite, o ușă rotativă poate ajunge să împiedice accesul într-o clădire determinând aglomerarea zonei de intrare în orele de vârf. Pentru a evita astfel de situații și pentru a garanta operarea cu succes a unei astfel de soluții, trebuie ținut cont de o serie de factori.
Spațiul (golul) disponibil, gradul de ocupare al clădirii și perioadele de vârf
Fluxul teoretic permis de o ușă rotativă este stabilit de diametrul său intern, de numărul de aripi și de viteza periferică (reglementată de EN16005). Așadar, cunoașterea perioadelor de vârf în care ușa va fi folosită intens este esențială pentru a determina diametrul minim al ușii rotative precum și numărul de uși de care este nevoie.
De exemplu, o ușă rotativă tipică, cu 4 aripi și un diametru de 2400 mm, care se rotește cu 0.77m/s și face 6.12 rotații pe minut ar avea o capacitate de 31 de persoane pe minut sau 1900 persoane pe oră, dacă o persoană ocupă câte un segment.
Bineînțeles, foarte mulți oameni intră în clădire între 08:30-09:30 dimineața. O singură ușă rotativă se va dovedi insuficientă când ajunge un număr mare de oameni în același timp. O ușă suplimentară ar fi necesară.
Acest aspect este relevant mai ales în perioadele cu temperaturi și manifestări meteo extreme (vânt, ploaie, ninsoare), iar uneori este nevoie să se prevadă uși suplimentare pentru accesul în clădire, ca să se evite formarea de cozi la intrare, mai ales în condițiile actuale de menținerea a unei distanțe sociale din rațiuni sanitare.
Ca alternativă, poate fi folosită o ușă culisantă curbă chiar adițional la ușa rotativă dacă se cunoaște că vor exista perioade foarte aglomerate când se face accesul în clădire. O ușă culisantă asigură un flux de intrare neîntrerupt, poate fi folosită pe calea de evacuare de urgență, și poate crea un efect estetic similar unei uși rotative. Este mai dificil de controlat climatul intern cu o astfel de ușă, dar există soluția adăugării unor perdele de aer cald, alături de reducerea deschiderii pe timpul iernii.
Întârzieri cauzate de echipamentul de protecție sensibil
Ușile rotative sunt azi mai sigure ca niciodată însă, pentru a le garanta siguranța în exploatare trebuie să se conformeze standardelor EN16005 care prevăd măsurile minime obligatorii de protecție pentru utilizatorii ușii rotative.
Pe o ușă rotativă există mai multe puncte de pericol care sunt protejate de o serie de senzori, care odată activați, au menirea să oprească rotația ușii pentru a preveni accidentele.
Sunt senzori care trebuie să poată fi activați ușor.
Un senzor la capătul aripii ușii rotative va opri funcționarea acesteia dacă detectează un toc de pantof prins în ușă. După o scurtă perioadă necesară pentru ca persoana respectivă să își scoată tocul prins în ușă, aceasta va reporni.
Senzorii au un rol important. Însă în situația în care ușa este prea mică și fluxul de oameni care intră este prea mare, ei pot determina opriri care cauzează aglomerație, frustrări, deci o experiență de utilizare care nu e tocmai plăcută.
Opțiuni
Clasica ușă rotativă cu 4 aripi este cea mai întâlnită mai ales în clădirile cu trafic mare de vizitatori, cu flux în ambele sensuri intrare-ieșire. Oferă și avantajul că se conservă mai bine climatul intern datorită construcției care formează un scut față de mediul extern.
O ușă rotativă în 3 aripi permite un flux ușor mai redus, o deschidere mai mică, dar oferă mai mult confort pentru că există mai mult spațiu pe fiecare segment și este mai potrivită pentru clădirile cu trafic mai redus. Nivelul de confort poate fi sporit și prin adăugarea unei cortine de aer cald.
Un consultant specializat poate veni cu recomandări și în ceea ce privește integrarea ușii rotative în fațada clădirii prin folosirea unor sisteme de conectare la fațada de sticlă sau de metal, în funcție de situație.
O opțiune ce poate fi integrată cu sistemul de operare al ușii este instalarea unei cortine de aer cald care să sporească nivelul de confort în exploatare. Acesta poate fi integrat, alături de un sistem de iluminat, în partea de sus a ușii. Există și opțiunea instalării operatorilor în podea, acolo unde spațiul o permite, atât pentru ușile rotative cât și pentru cele culisante curbe. Atunci când acest aspect tehnic se combină cu o ușă full glass, se obține un efect estetic special dublat de permiterea iluminatului natural.
În concluzie, pentru a găsi soluția potrivită, trebuie luate în considerare atât arhitectura clădirii, cât și nevoile beneficiarului (fluxul estimat) încă din faza de proiect. O viziune specializată din partea unui consultant în sisteme automate de acces duce la evitarea neînțelegerilor, a întârzierilor, a accidentelor și, în definitiv, a cheltuielilor suplimentare.
Cere o ofertă dacă ai nevoie de o soluție similară pentru proiectul tău!